सडक खाना बिक्रेतालाई स्वच्छतासम्बन्धी तालिम


चितवन, पुस ९ गते ।

पर्यटकीय क्षेत्र नारायणी नदी किनारमा सडक खाना बिक्रेतालाई खाद्य स्वच्छतासम्बन्धी तालिम दिइएको छ । भरतपुर महानगरपालिकाको पहलमा कृषि तथा वनविज्ञान विश्वविद्यालय र खाद्य प्रविधि तथा गुण नियन्त्रण विभाग काठमाडौंको सहकार्यमा तालिम दिइएको हो ।

खाद्य प्रविधि तथा गुणस्तर नियन्त्रण विभागका बरिष्ठ उपरीक्षक मोहनकृष्ण महर्जनले सडक खाना पस्कने, तयार पार्ने व्यवसायीलाई व्यवहारिक र सैद्धान्तिक ज्ञान दिइने जानकारी दिनुभयो । सडक क्षेत्रमा मानिसको आवतजावतमा खाना दूषित हुने भएकाले आधुनिक विधि अपनाउन व्यवसायीलाई प्रोत्साहन गरिएको अधिकारी महर्जनले बताउनुभयो ।

कच्चा पदार्थ किन्नेदेखि पकाउने प्रक्रियासम्म, खानामा हानिकारक तत्वहरू कसरी व्यवस्थापन गर्ने भनेर ग्राहकलाई तालिम दिइएको छ। सफा पानीको प्रयोग, खाद्यान्न कसरी भण्डारण गर्ने, झिंगाबाट कसरी जोगाउने, तापक्रम व्यवस्थापन, दैनिक सरसफाइ जस्ता विषयहरू सिकाइन्छ ।

विभागका वरिष्ठ अधिकृत महर्जनले खाद्यान्न बनाउन आधारभूत कुरा मात्रै प्रयोग गर्न सके सर्वसाधारण उपभोक्तालाई सफा खाना उपलब्ध गराउन सकिने बताउनुभयो । तालिममा नारायणी बैंकमा आधिकारिक रुपमा दर्ता भई सञ्चालनमा रहेका ५० स्ट्रीट फूड बिक्रेताहरुको सहभागिता रहेको थियो । नारायणी नदी किनारको ‘सी’ बिच मोडलमा विकास भएपछि यहाँ आन्तरिक पर्यटकको आवतजावत बढ्दै गएको छ ।

श्रोत रासस


यो खबर पढेर तपाईलाई कस्तो महसुस भयो ?

Array

ताजा समाचार

धेरै पढिएको